Jdi na obsah Jdi na menu

Alchymie

ALCHYMIE - KRÁLOVSKÁ VĚDA VĚD A MAGICKÉ UMĚNÍ

     Alchymie byla nazývána královskou vědou i uměním, ne že by ji provozovali králové, vědci nebo umělci, ale právě proto, že ji vyhledávali. Jednalo se o směs vědeckého a duchovního přístupu, což získalo prestiž nejvyššího ezoterického snažení. Tím bylo právě vyrobení opravdového Kamene Mudrců, tedy skutečného kamene, který by měl pevnou filozofii jako skála, čímž by byl cennější než zlato a stříbro dohromady. To souviselo i s tajemstvím nesmrtelnosti i elixírem věčného mládí, a proto jeho výroba musela být uchována v tajnosti. Vždyť kdo by si nepřál být věčně mladý, krásný a dožít se v plné síle třeba 200 nebo i mnohem více let.

     Nešlo však jen o to získat nesmrtelnost, ale hlavně také proměnit tvrdé kovy v měkké a naopak měkké v tvrdé (jako např. olovo ve zlato, zlato ve stříbro...). Spojit neslučitelné protiklady ohně a vody, síry a rtuti, alfu s omegou, ale i antihmotu s hmotou. Bývalo to nebezpečné snažení, a proto se alchymistické pokusy musely odehrávat pod zemí, protože mnohdy docházelo k "explozím, výbuchům". A kde jinde by tak velká tajemství mohla být ukryta?

    Každý alchymista musel ctít Herma Trismegista - třikrát největšího a třikrát nejbohatšího, což byl moudrý egyptský kněz, který byl spojován s bohem písma a magie Thovtem. Ne proto, že by alchymista musel být největší, ale naopak nejmenší. Nemohl to být tedy žádný vladař a ani nesměl mít žádné ambice dosáhnout vítězství, ale naopak být pouze malou "šťastnou hvězdou králů".

     Základem pro výrobu Kamene Mudrců byla Smaragdová deska, jejíž barva byla opravdu modrozelená s nádechem tmavě zelené - zkrátka smaragdová, čímž spojila nebe se zemí. Ovšem je tak velká, že by ji neuneslo ani tisíc nejsilnějších mužů světa, ale naopak tak malá, že ji každý neuvidí, natož z ní pak přečíst návod pro výrobu Kamene Mudrců. Byla spirituálním návodem k vytvoření Velkého Díla (Opus Magnum) - tedy kamene a jeho 39 moudrých svitků nalezených v reálném světě.

     Alchymista musel být navíc uzavřený, tichý a mlčenlivý, aby neprozradil nejsvatější tajemství a neodhalil tak svou tajemnou práci ani její výsledek předem. K tomu také potřeboval dostatek samoty, soukromí a jisté izolace. Musel být klidný, pilný, pracovitý a vytrvalý. Pro svou práci si dobře volit dny i hodiny a jednat podle určitých nebeských i pozemských pravidel.

     Každý kdo se vydal na cestu za Velkým Dílem či Posvátným Uměním a tajnou vědou, tak musel být při svém hledání především opatrný, ne jen nezbytně odvážným.

"Alchymie vždy byla, je a bude iniciačním uměním a prvotní vědou,

základem všeho tvoření a podstatou života!!!"

 

alchymista2.jpg

 

      Zpracováno v Táboře, dne 9. července 2014

Tomáš Vojta

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Statistiky

Online: 8
Celkem: 415445
Měsíc: 5269
Den: 192