Jdi na obsah Jdi na menu

Tajemství věčného ohně v Olympii (11/13)

18. 3. 2014

TAJEMSTVÍ VĚČNÉHO OHNĚ V OLYMPII (11/13)

p1350761.jpg

     Konečně jsem stanul na místě, kde se podle řeckých mýtů a pověstí ukrývá olympijský oheň. Otázkou pouze zůstává, zda tu stále hoří a již nepohasl. Všechny trojnožky však byly pohaslé, bez ohně a pouze bohyně Niké – vítězství se hrdě vzpíná nad slavnou Olympií, kde svůj magický disk drží i Diskobolos. Ovšem jaké vítězství měla bohyně na mysli – první, druhé nebo třetí? Kdysi dávno nešlo pouze o individuální vítězství – tedy o vítězství za každou cenu.
 
     Na místním chodníku jsem si všiml pěti olympijských kruhů, které jsou pevně spojeny a vytváří tak dohromady dvě véčka. Jenomže pokud se podíváte i z druhé strany, pak se dvojité „W“ změní na písmeno „M“. V tomto symbolu se nachází společné vítězství, nikoliv jen jednostranné. Spojení dvou vítězství však vyžaduje olympskou moudrost boha Dia, který tomuto městu věnoval velmi cenný dar – ten nejcennější, který může náš svět vůbec dostat.
 
     Prochodil jsem celou starou Olympii, ale po žádném ohni zde nebylo ani památky. A tak jsem trochu ztrácel naději, že zde již nehoří. Prohlížel jsem si jeden antický sloup za druhým, a až teprve u posledního jsem spatřil boha Hélia, který mi dával sílu nevzdávat se a hledat dál.
 
     Jenomže všechny trojnožky, které jsem zde viděl byly pohaslé. Když v tom jsem si vzpomněl, že trojnožky se používali také k věštění, v nichž mnozí antičtí věštci i sám Nostradamus uměli číst budoucnost a přinést moudrou radu s nadějí do budoucna. To znamená, že onen „oheň“ nemusí být nutně fyzický a pouze zahajovat sportovní hry, ale naopak i duchovní, který se nedá uchopit rukou. Možná se jedná o něco mnohem většího, co mnozí realisté považují za nereálné a za slabost.
 
     Když jsem opouštěl Olympii, tak jsem na poslední chvíli přece jen spatřil hořící božský oheň. Ukryl jsem ho v „duté trubičce“, kterou jsem objevil v jednom malém městečku před několika měsíci ve Střední Evropě a pak si ho tiše odnášel z Olympu zpátky do světa lidí.

p1350937.jpg

     Věděl jsem, že ve svých rukách držím věčný oheň a neutrální nové řešení, které není ani pravé, ani levé, ani velké, ani malé.
 
     Raději toto tajemství ukryji ve svém srdci a prozradím ho pouze tomu, kdo mi přinese správnou odpověď na mojí další nejmoudřejší hádanku anebo alespoň jednu indicii – z pravé, levé nebo střední cesty:
  1. Z pravé cesty důkaz o existenci Zlatého rouna z Kolchidy.
  1. Ze střední cesty důkaz o existenci Archy Úmluvy z Jeruzaléma.
  1. Z levé cesty důkaz o existenci Svatého Grálu z Avalonu.
     Najdou moji rádcové, najdou lidé správnou odpověď nebo tyto tři záhadné relikvie zůstanou stále i v 21. století v říši mýtů, bájí a legend.
 

olympia.jpg

 
     Procestováno 25.9. – 4.10. 2013 a zpracováno v Táboře, dne 2. ledna 2014
 
Tomáš Vojta

Náhledy fotografií ze složky Olympia

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Statistiky

Online: 5
Celkem: 426851
Měsíc: 8675
Den: 303