Jdi na obsah Jdi na menu

Za tajemstvím řeckých pevností (7/13)

18. 3. 2014

ZA TAJEMSTVÍM ŘECKÝCH PEVNOSTÍ (7/13)

p1350246.jpg

 

     Seděl jsem v nafplijském přístavu a hleděl na ostrůvek s pevnůstkou uprostřed azurového moře. Bylo po noční bouři, po níž opět přišel klidný den. Bojům, válkám ani bouřím nikdo nezabrání. Pokud se již nebe se zemí rozbouří, dostanou se do vzájemného rozporu, pak nezbývá nic jiného, než hledat klid a mír v srdci, aby svět opět mohl žít v harmonii a souladu. Mír je ovšem nejlepším řešením, ale jak ho dosáhnout. Nejlepší bude pokud se poradím s Artemidou, Athénou a Áresem.
 
     Popřemýšlel jsem si o tom u hradu Toron ležící na rovině a vysoko u pevnosti Palamidi. Položil jsem si na těchto místech tiše otázku? „Co je v životě důležitější – lov, boj či mír? Zadíval jsem se k modrému Olympu, abych získal radu od tří bohů.
 
     Všichni tři bohové touží po vítězství. Artemis zasvětila svůj život lovu, aby nakrmila své „děti“ matky přírody a země. Toto vítězství bývá spojeno s láskou jako třeba u lvů a lvíčátek.
 
     Bůh Áres naopak bojoval o vítězství spojené se slávou, mocí a bohatstvím jako třeba o svobodu národa. I když to přinášelo pouze individuální vítězství, nikoliv mír.
 
     Teprve až třetí bojovnice Athéna bojovala za vyrovnanou společnost, kompromis, příměří, uklidnění a mír mezi lidmi i národy. Vždyť i ona se zobrazuje s přilbicí a mečem. Ovšem s tím rozdílem, že její zbraně životy neničí, ale zároveň chrání a pomáhají.
 
     Dostal jsem od těchto tří bohů další hádanku, jejíž odpověď už znám, ale opět ji utajím, aby o tom lidé mohli hlouběji přemýšlet a tato hodnota neztratila svůj skutečný smysl:
 
     „Co je víc než láska, ale s láskou to souvisí? Potřebují to muži i ženy, aby nalezli své štěstí ve vztazích. Kterému z bohů jsem dal tedy přednost? Čí přilbici jsem si nasadil? Anebo jsem si nenasadil žádnou a tato hádanka nemá žádnou odpověď? Byl zde učiněn iluzorní podvod anebo se bohové nedají oklamat? Dají se opravdu války vyhrát lstí jako třeba tou v Trojské válce? Anebo i zákeřná lest bývá sama o sobě prohrou? Jaké město mělo v minulosti větší moc Athény nebo Sparta anebo ještě nějaké třetí, o němž si povíme, až v jiném příběhu?
 
     Později jsem se však vypravil ještě mnohem dál do nepřístupného archeologického areálu ležícího v horách nad městem Sparta, v němž se nacházejí kláštery s pevností – Mystra. Tajemné místo, v němž se zastavil čas. Snad mi tedy další olympský bůh Kronos napoví víc.
 
     Jedinými strážci tohoto místa byly opět kočky jako na Meteoře, v nichž se ukrývá mužská dravost spojená s ženskou něžností. Tyto dvě mocné síly střežily dávná antická tajemství jako Artemis s Áreem, a podobným způsobem jako dva antické sloupy Šalomounova chrámu. Jenomže objevit tato Svatá Tajemství vyžaduje hodně vnitřního klidu a velkou trpělivost. Snad mi tedy mocný Kronos pomůže stát se „pánem svého času a vlastního osudu“. Lepší místo, než Mystru jsem si opravdu vybrat nemohl, staré kláštery tu nutí k hlubokému rozjímání. Porozuměl jsem Svatým Slovům a uvědomil si, že vůbec nepotřebuji mít fyzickou sílu k životnímu boji, ale raději dám přednost pevné víře v bohy, abych pro ně mohl pracovat. I když tato práce není o hmotných potřebách.
 
„Vždy bude nutné rozlišit práci nebeskou od práce pozemské a vítězství od lásky.“

 

p1350432.jpg

 

Díky Artemido, Áresi, Athéno a Krone
 
 
     Procestováno 25.9. – 4.10. 2013 a zpracováno v Táboře, dne 7. ledna 2014
 
Tomáš Vojta

Náhledy fotografií ze složky Tolo a Nafplio

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Statistiky

Online: 1
Celkem: 423407
Měsíc: 7827
Den: 220