Jdi na obsah Jdi na menu

Kouzlo zasněžené hory 12/13

1. 9. 2014

KOUZLO ZASNĚŽENÉ HORY

Bylo tomu již přesně rok, kdy jsem se toulal po Zelené hoře a hledal své první novověké poselství. Nyní jsem však u dvanáctého a píše se 30. prosinec 2014 – tedy jsem už o další rok starší. Vypravil jsem se tedy na opačnou stranu než loni – na místo, kde druhé tisíciletí začalo – na první českou horu památný Říp.    

csc_0673.jpg          csc_0683.jpg

Vystoupil jsem z vlaku ještě skoro za tmy, téměř na úsvitu dnešního předposledního dne roku. Vyšlápnul jsem si za město a zjistil, že jsem si opravdu lepší den vybrat nemohl. Obloha byla zcela bez mráčku a nad obzorem se objevilo vycházející Slunce, což mi slibovalo vydařený den.

Kráčel jsem dál bílou krajinou k zasněžené hoře a stoupal vzhůru k rotundě Svatého Jiří, která krásně žlutě kontrastovala s modrou oblohou a čistě bílým sněhovým kobercem. Zastavil jsem se na všech třech vyhlídkách a zahleděl se do krajiny mléka a strdí, a pochopil jsem, že i praotec Čech uviděl krajinu  stejně jako já dnes – „sladkou bílou krajinu“ jako med a mléko. I s tím strdím a mlékem to není žádná velká záhada. Vidím to úplně stejně jako lidé před tisíci lety, ale raději toto tajemství nechám zahalenou cimrmanovskou záhadou a alegorií.

Kdybych tu stál už dávno před tisíci lety a zadíval se do krajiny, tak bych už taky nikam dál jít nechtěl. Dal bych českému lidu svobodu na této zemi mléka a strdí, ať se již po ní samy rozejdou a vytvoří nová kmenová společenství, která se časem změní ve vesnice a města, která ponesou slávu boží. Usadil bych se zde na Řípu, postavil si tu malou poustevničku a díval se, jak český lid zde žije, hospodaří a spravuje tu malebnou zemi – a to klidně i po tisíce let.

rip.jpg

Tiše jsem tam stál v místě, odkud byl vylomen základní kámen ke stavbě Národního divadla a doufal jsem, že už žádný ani malý kamínek tuto posvátnou horu neopustí, ale i nadále bude Čechy inspirovat tak jako dnes mne. Dnešní den na Řípu je pouhým malým střípkem mého Kamene Moudrosti, který se mi hravě vejde do brašny a přitom svou magickou silou obsáhne celou českou zemi, Evropu a třeba i celý svět. I když by bohatě stačilo obsáhnout velkolepou Sámovu říši.

Když jsem opouštěl sluneční zasněženou horu, která se stala symbolem radosti a síly, kde pro nás druhé tisíciletí začalo, tak jsem sestupoval dolů jakoby do temného kráteru sopky. Zamířil jsem totiž do temného smutného místa, přičemž se i obloha zatemnila sněhovými mraky a udělalo se nevlídné počasí. Věřil jsem však, že mám načerpáno dostatek sluneční energie, pohladil zlatý křížek a knihu s pěti zlatými písmenky, a přitom zacinkal dvěmi mincemi určenými pro převozníka, čímž bych měl mít cestu do říše mrtvých opět volnou a ani trojhlavý pes Kerberos mi nemůže stát v cestě. Tím jsem si vzpomněl již na své dávné kutnohorské putování a vydal se do Terezína.

Terezín

Šel jsem pěšky z Bohušovic do neslavné pevnosti a přitom se již stmívalo dříve kvůli temným sněhovým mrakům. Čím více jsem se blížil k opevněnému městu, tím více se prohlubovala pochmurná nálada. Naštěstí jsem měl načerpáno dostatek sluneční energie z první poloviny dne a pár kouzelných amuletů, které dodávají sílu i v temné smutné říši mrtvých. Díky tomu mne černé myšlenky nepohlcovaly náhle, ale pozvolně, čímž si tady asi každý dříve či později projde. Každý jednoho dne sestoupí do říše mrtvých a nechá se převézt na druhý břeh. Otázkou jen zůstává, zda bude mít minci pro převozníka tam i zpět, aby se neutopil v řece Styx. Došel jsem až na náměstí s kostelem bez víry, naděje i posvátných symbolů, alespoň tak mi to přišlo. Trochu jsem se toulal ulicemi města se starými budovami, které zely prázdnotou a vytlučenými okny. Nakonec jsem aspoň nahlédl a zavítal do křesťanského a židovského krematoria. Přičemž si pomyslel, jestli i v budoucnosti toto místo hlouběji spojí Židy a Křesťany anebo to budou stále dvě odlišné cesty?! A pomůže to byť křehkému míru s jinými náboženstvími?

Každý člověk, ať je jakýkoliv, tak by měl milovat svou zemi, po níž chodili jeho předci, protože tam se ukrývají jeho původní kořeny stromu života každého národa.

dsc_0358.jpg

Osobně jsem věděl, že potřebuji obojí víru v Boha (kříž) i rovnováhu mezi výškou nebe a hloubkou země (dva trojúhelníky na židovské hvězdě). Zadíval jsem se na velkou hvězdu a nahmatal v ruce svou malou hvězdičku, čímž jsem poznal, že stojím na správném místě na vrcholu kopce a zároveň i na dně hluboké propasti. K čemuž mi dnes pomohlo krásné a ošklivé počasí.

Když jsem opět stál za hradbami tohoto temného místa, tak jsem ze své kouzelné brašny vytáhl temný černý kámen, který ve dne září zlatem jako slunce a v noci se třpytí stříbrem jako měsíc. I kdyby Hitler, Caesar, Napoleon, Stalin nebo jiný mocný vládce ovládl celý svět, tak nikdy by Kámen Moudrosti nezískal ani nenašel. Taková se v něm skrývá síla a jsem moc rád, že ho ještě nikdy nikdo neobjevil a nestal se zdrojem absolutní moci „králů“. Najít ho mohou pouze malí a prostí, nikoliv velcí a urození. Židé byli silnější a měli lepší víru než ti, kteří proti nim bojovali.

„Pohladil jsem moudrý kámen, který nebyl stvořen za účelem zisku nebo moci, ani z nějakých odborných vědomostí, zkušeností, odvahy a lásky, ale hlavně z božské inspirace, kterou Bůh sesílá na tuto zem. Vidí ji však jenom ten, kdo zůstal jiný než ostatní a šel svou cestou za božím poznáním.“

Byla už tma a začalo sněžit, a tak jsem opustil Terezín a vrátil se zpět do Bohušovic, ale vím, že tu nejsem naposledy a vypravím se sem ještě někdy podruhé na podrobnější mystický průzkum. Nasedl jsem na vlak a odjel domů sepsat své předposlední poselství, čímž mi už zbývá jen objevit poslední novověký svitek pro opravdový Kámen Moudrosti.

Zpracováno v Táboře, dne 11.ledna 2015

Tomáš Vojta

www.atlantadia.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Říp

(vv, 16. 2. 2015 14:49)

Opět děkuji za hezké povídání o výletu na Říp a do Terezína. Byla jsem zde v jinou roční dobu, ale Tvůj zimní výlet je pro mne inspirací. Moc pěkné počtení. Jen tak dál pokračuj. VV

Portrét

Statistiky

Online: 7
Celkem: 430182
Měsíc: 11057
Den: 560